Functional Training: Τί είναι και ποιά είναι τα οφέλη;


Functional Training: Τί είναι και ποιά είναι τα οφέλη;

Tα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια στροφή προς την λειτουργική προπόνηση ή το γνωστό σε όλους μας functional training. Όμως κατά πόσο είναι γνωστός σε όλους μας αυτός ο όρος; Αποτελεί βασικό μάθημα σε σχολές γυμναστικής και προπονητικής καθώς και το ευαγγέλιο του personal trainer που σέβεται τον εαυτό του. Γνωρίζει όμως πραγματικά ο ασκούμενος ποια είναι η βάση της προπόνησης που κάνει και γιατί την εκθειάζει τόσο ο προπονητής του;

Τι είναι η περιβόητη λειτουργική προπόνηση;

Functional Training είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής, σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, που πρέπει να στοχεύει τόσο στην βελτίωση της απόδοσης, όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. (Εverett Harman)

Η επαναστατική αυτή μέθοδος ξεκίνησε από φυσιοθεραπευτές και αργότερα υιοθετήθηκε από προπονητές και personal trainers σε όλο τον κόσμο. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν αυτή τη προσέγγιση για την εκπαίδευση και την αποκατάσταση ασθενών με κινητικές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, το functional training στο αρχικό του στάδιο περιλάμβανε ασκήσεις, οι οποίες μιμούνταν τις κινήσεις που κάνουν οι ασθενείς στο σπίτι ή στην εργασία τους, με στόχο να τους βοηθήσει να επιστρέψουν σύντομα και ομαλά στη καθημερινότητά τους μετά από έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Το ίδιο κάνουν και οι personal trainers, οι οποίοι προσαρμόζουν το πρόγραμμα της προπόνησης στις ανάγκες και την καθημερινότητα του κάθε ασκούμενου. Ένα πρόγραμμα λειτουργικής γυμναστικής μπορεί να στοχεύει από την βελτίωση της αθλητικής δραστηριότητας ενός υγιούς αθλητή μέχρι και την αποκατάσταση κινητικών δυσκολιών μετά από έναν σοβαρά τραυματισμό ή ακόμα και ένα εγκεφαλικό.

Που στοχεύει το functional training;

Η λειτουργική προπόνηση στοχεύει επίσης την ανάπτυξη των 10 φυσικών δεξιοτήτων. Αυτές είναι οι εξής:

 1. Δύναμη
 2. Εκρηκτικότητα
 3. Ταχύτητα
 4. Καρδιοαναπνευστική αντοχή
 5. Σθένος
 6. Ευκαμψία
 7. Ευλυγισία
 8. Συντονισμός
 9. Ισορροπία
 10. Ακρίβεια

 

Τι διαφορά έχει με την προπόνηση στα κλασικά όργανα γυμναστικής;

Η λειτουργική προπόνηση αντλεί στοιχεία από την καθημερινότητά μας και ενσωματώνει σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη καθώς και ασκήσεις συντονισμού, ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας .Ο λόγος που υπερτερεί της απλής προπόνησης στα μηχανήματα του γυμναστηρίου, είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος προπόνησης δεν βασίζεται στην απομόνωση των μυϊκών ομάδων όπως γίνεται με τα μηχανήματα. Οι κινήσεις που περιλαμβάνουν οι ασκήσεις στα όργανα του γυμναστηρίου, δεν είναι οι φυσικές κινήσεις που κάνουν οι ασκούμενοι στην καθημερινή τους ζωή και στον αθλητισμό, επομένως δεν έχουν το επιθυμητό αντίκτυπο και το μέγιστο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα του ασκούμενου. Στη λειτουργική προπόνηση είναι σημαντικό να δουλέψουν όλοι οι μύες που συνδέονται με την κίνηση και όχι ένας μυς μεμονωμένα. Μέσω του functional training, φτιάχνουμε πιο έξυπνους και πιο αποδοτικούς μύες, αφού οι κινήσεις της λειτουργικής γυμναστικής, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να ενεργοποιείται περισσότερο από ότι με τα όργανα γυμναστικής. Ο εγκέφαλος, ο οποίος ελέγχει τη μυϊκή κίνηση, σκέφτεται με τους όρους των συνολικών κινήσεων και όχι μεμονωμένων μυών. Οι ασκήσεις που απομονώνουν τις αρθρώσεις και τους μύες εξασκούν τους μύες και όχι τις συνολικές κινήσεις, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη λειτουργική βελτίωση.

Προπόνηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας!

Η λειτουργική προπόνηση είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές προπονητικές αρχές και απευθύνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και σε αθλητές. Είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλου του σώματος που προσφέρει και αερόβιες προσαρμογές. Στην προπόνηση εκτελούνται συνδυαστικές και υψηλής έντασης ασκήσεις, χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά όργανα εκγύμνασης ασταθούς πεδίου όπως:

 • ιμάντες προπόνησης
 • σχοινί αναρρίχησης
 • λάστιχα
 • medicine balls
 • εξοπλισμός Bosu training
 • kettle bells
 • core bags

Οι ασκήσεις στην εκτέλεση διαφοροποιούνται συνήθως ανά άτομο με διαφορά στην αντίσταση ή στο βάρος του οργάνου ή της γωνίας ρύθμισης και εκτέλεσης. Με αυτό τον τρόπο της προοδευτικής επιβάρυνσης το άτομο αυξάνει τη σωματική του απόδοση σταδιακά και με κέρδος να έχει μακροχρόνιες προσαρμογές. Για αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή για μέγιστη παραγωγή έργου. Η λειτουργική προπόνηση περιέχει κι ένα στοιχείο διασκέδασης, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Το σώμα μας θα πρέπει να προκληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά όταν ασκούμαστε και το functional training κάνει αυτό ακριβώς για εμάς. Η εμπειρία που αποκτάμε όταν προπονούμαστε λειτουργικά είναι διασκεδαστική, γεμάτη προκλήσεις τόσο πνευματικές όσο και φυσικές.

Είστε αθλητής;

Το Cross Functional Training, εάν εκτελεστεί σωστά, θα βελτιώσει την ισορροπία σας αλλά και την κίνηση των αρθρώσεων σας. Η βελτίωση αυτή οδηγεί στη μείωση των πιθανών τραυματισμών στις αθλητικές σας δραστηριότητες. Σε σύγκριση με την προπόνηση στα κλασσικά όργανα γυμναστικής, είναι προφανώς ασφαλέστερη μέθοδος, διότι δεν περιορίζει τις κινήσεις του σώματος κατά την διάρκεια της άσκησης. Η γυμναστική στα όργανα ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική κίνηση του σώματος ή ακόμα και τραυματισμό αν δεν εκτελείται σωστά η άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εκπαιδευόμενοι που χρησιμοποιούν λειτουργική προπόνηση έχουν 58% αυξημένη δύναμη σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν στατική προπόνηση σε όργανα. Επίσης, η ισορροπία βελτιώνεται κατά 196% και υπάρχει μείωση κατά 30% στον πόνο των αρθρώσεων. Έχετε κινητικές δυσκολίες ή απλά θέλετε να βελτιώσετε τις κινήσεις της καθημερινότητας σας; Όλοι οι γιατροί συνιστούν σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα , τα οποία προέρχονται από απλούς τραυματισμούς μέχρι και από εγκεφαλικό επεισόδιο, την λειτουργική προπόνηση (γυμναστική-αποκατάσταση), οι οποία πραγματοποιείται από φυσικοθεραπευτές με το κατάλληλο πρόγραμμα ασκήσεων για την γρήγορη αποκατάσταση και επανένταξη στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, οι θεραπείες σχεδιάζονται μετά από προσεκτική εξέταση της κατάστασης του ασθενούς, αυτό που θα ήθελε να επιτύχει και εξασφαλίζοντας ότι οι στόχοι της θεραπείας είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.

Τι κάνει την προπόνησή μου «λειτουργική»;

Για να χαρακτηριστεί η προπόνηση λειτουργική, πρέπει οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προπόνησης να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά μας
 • Να διατηρούν οριακά το κέντρο βάρους του σώματος πάνω από τη βάση στήριξής
 • Να συνδυάζονται ασκήσεις ανοικτής και κλειστής αλυσίδας κίνησης
 • Να ενεργοποιούνται οι μυς σταθεροποίησης
 • Να χρησιμοποιούν ένα ενεργό εύρος κίνησης
 • Να χρησιμοποιούνται τα ελαστικά στοιχεία των μυών
 • Να αυξάνουν την ταχύτητα αντίδρασης
 • Να προσφέρουν κάθετη και μη-κάθετη αντίσταση
 • Να δίνουν δυνατότητα κίνησης σε όλες τις κατευθύνσεις

Ποια τα οφέλη του functional training;

Τα οφέλη του functional training είναι τεράστια. Με την επιλογή από μια ποικιλία λειτουργικών ασκήσεων ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, μπορεί να επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων υγείας και φυσικής κατάστασης, όπως: βελτίωση της ευκινησίας και των αντανακλαστικών, της σταθεροποίησης, της ταχύτητας και της δύναμης αντίδρασης, όπου το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις αλλαγές στο κέντρο βάρους για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Επίσης υπάρχει σημαντικότατη βελτίωση στο εύρος κίνησης, την μυϊκή αντοχή, την βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, και την ιδιοδεκτικότητα. Επιπλέον προσφέρει:

 • Μεταβολική αλλαγή στον οργανισμό, η οποία βοηθάει στο χάσιμο λίπους.
 • Έντονη καρδιαγγειακή προπόνηση, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των αερόβιων και αναερόβιων ενεργειακών συστημάτων.
 • Πρόληψη των τραυματισμών και την αποκατάσταση τους.
 • Βελτίωση της στάση του σώματός.
 • Βελτίωση της λειτουργίας και ικανότητάς εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών.
 • Βελτίωση του αρχάριου, του νέου, του ηλικιωμένου ή του προχωρημένου αθλητή.

Η λειτουργική προπόνηση ισοδυναμεί με σωματική και ψυχική υγεία. Εσείς ακόμα να ξεκινήσετε; Αν δεν σας έφταναν τα παραπάνω μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει! Σεμινάρια Πρόσφατα Άρθρα Προσφορές από το ηλεκτρονικό κατάστημά μας Διάδρομος CT87 https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/ct87-e1530463677864-300×262.jpgΠερισσοτερα Vivosmart HR Black https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/vivosmart-hr-black-extra-large-e1530463848682-300×259.jpgΠερισσοτεραSyntha 6 EDGEhttps://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/syntha-6-edge-1820g-bsn-e1530464051396-300×286.jpgΠερισσοτεραGoji Berry NLShttps://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/goji-berry-100g-nls-e1530464302407-300×185.jpgΠερισσοτερα