Οι διατροφικές συνήθειες που θα προσθέσουν 10 χρόνια στη ζωή σας

Θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που θα προσθέσουν 10 χρόνια στη ζωή σας; Τότε, διαβάζετε το σωστό άρθρο. Ορισμένες συνήθειες μπορούν κυριολεκτικά να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, όλα ξεκινούν από το τι μπαίνει στο πιάτο σας. Με βάση τα αποτελέσματα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (μπιζέλια, φακές, σόγια), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, καλαμπόκι, καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς, σε συνδυασμό με χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια ζωής σε ένα νεαρό άτομο και 6-7 χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Medicine. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία.

Κέρδη υγείας για ανθρώπους όλων των ηλικιών

Εξηγώντας τα ευρήματά τους, έγραψαν: «Μια διατροφική αλλαγή που τηρείται σταθερά μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε άτομα όλων των ηλικιών. Τα κέρδη προβλέπεται να είναι μεγαλύτερα όσο νωρίτερα ξεκινούν οι διατροφικές αλλαγές στη ζωή». Φυσικά, αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής κάποιου και η διατροφή είναι μόνο ένας από αυτούς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν μόνο έναν πιθανό αντίκτυπο.

Περισσότεροι ξηροί καρποί, λιγότερο κόκκινο κρέας

Ένας από τους λόγους για την μελέτη είναι το γεγονός ότι οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι προκαλούν 11 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Όταν συνδύασαν όλα τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς άλλαξε το προσδόκιμο ζωής όταν εφαρμόστηκαν βέλτιστες και παρατεταμένες αλλαγές στην τυπική δυτική διατροφή. Εξέτασαν αλλαγές στην πρόσληψη:

 • φρούτων
 • λαχανικών
 • δημητριακών ολικής αλέσεως
 • επεξεργασμένων δημητριακών
 • ξηρών καρπών
 • οσπρίων
 • ψαριών
 • αυγών
 • γαλακτοκομικών
 • κόκκινου κρέατος
 • επεξεργασμένου κρέατος
 • ζαχαρούχων ποτών

Για τους ηλικιωμένους, τα κέρδη θα ήταν μικρότερα, αλλά ουσιαστικά, σημείωσαν. Συνολικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

 • Μια διαρκής αλλαγή από την τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία τόσο για τις γυναίκες (10,7 έτη) όσο και για τους άνδρες (13 έτη).
 • Τα μεγαλύτερα κέρδη, βρήκαν, θα προέκυπταν από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Lars Thore Fadnes από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, δήλωσε ότι βρέθηκαν οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή μοτίβα διατροφής.

Γιατί η διατροφή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν όλα τα στοιχεία που δίνουν στις δίαιτες τόσο μεγάλη δύναμη για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής μας. Η εν λόγω μελέτη προσφέρει μια υπόδειξη. «Η βέλτιστη διατροφή περιλαμβάνει πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά», εξηγεί η Laura Brown, ανώτερη λέκτορας Διατροφής, Τροφίμων και Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Teesside. Εξήγησε ακόμη ότι έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα δείχνει ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα, η οποία είναι μια αιτία γήρανσης. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα αντιοξειδωτικά που αποτελούν μέρος της διατροφής μας μπορούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Με πληροφορίες από iatropedia.gr Σεμινάρια Πρόσφατα Άρθρα

Συμβουλές καρδιά μακροζωία
BASE OFFICIAL

10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

Δέκα συμβουλές πρόληψης και υποστήριξης για την καρδιά και τη μεταβολική υγεία, επέλεξε και προτείνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτές τις στρατηγικές παρρουσιάζουν οι κ.κ.